Online systemen en boeken bestellen

Op deze pagina vind je alle informatie over de belangrijkste online systemen die worden gebruikt op de Radboud Universiteit. Voor de introductie zul je een video ontvangen met een uitgebreidere uitleg over deze systemen. We raden je aan deze voor de introductie door te nemen en te kijken of je zelf ook alles na kunt doen dat in de video wordt getoond. Er zal ook een apart mailtje komen over het bestellen van boeken met korting via S.V. Marie Curie. Tijdens de introductie zal er een moment zijn waar je vragen kunt stellen over al deze systemen en waar je samen met de introductiecommissie eventuele problemen die je tegen kwam kunt gaan oplossen.

Inloggen op de computers van de Radboud Universiteit

Op de bètafaculteit heb je de keuze tussen Windows en Ubuntu bij het inloggen op computers. Je kunt inloggen met behulp van je science account (bestaat meestal uit je voorletter en achternaam, bijvoorbeeld Piet Janssen krijgt pjanssen). Je science account heeft toegang tot allemaal handige software die je mogelijk nodig gaat hebben gedurende je studie. Je kunt je science account beheren via dhz.science.ru.nl (waar je ook moet inloggen met je science login). Je kunt ook inloggen met je s-nummer. Dan gebruik je de gebruikersnaam RU\s1234567 en het bijbehorende wachtwoord.

Om in te loggen op Eduroam, de WiFi op de campus, gebruik je s1234567@ru.nl met het wachtwoord dat hoort bij je s-nummer.

Studentenportal

Het studentenportal is te vinden op portal.ru.nl. Hier kun je inloggen met je s-nummer. Hier staan links naar alle online systemen van de universiteit, recent nieuws van je opleiding en de contactgegevens van je studieadviseurs. Er is heel veel informatie te vinden op deze pagina, dus kijk een keertje rustig rond wat er allemaal te vinden is!

Studiegids

De studiegids te vinden via deze link of via de studentenportal. Hier vind je alle informatie over je opleiding. Denk hierbij aan welke vakken worden gegeven, de eisen van de vakken, de regels waar studenten en docenten zich aan moeten houden en praktische informatie rond je opleiding.

Naast je eigen opleiding kun je hier ook alle andere opleidingen vinden: erg handig als je op zoek bent naar een keuzevak.

Osiris (inschrijven voor vakken)

Osiris is te vinden via osiris.ru.nl of via de studentenportal. Hier kun je onder andere je inschrijven voor vakken en tentamens, je uitschrijven voor vakken en tentamens, je resultaten terugvinden, de notities van je studiebegeleider zien en enkele belangrijke documenten vinden.

Om je in te schrijven voor vakken log je in met je s-nummer. Dan klik je links op Inschrijven. Nu kun je kiezen voor Cursus en kun je zoeken naar de vakken waarvoor je je wilt inschrijven aan de hand van de naam van het vak of de cursuscode. Voor het eerste kwartaal van de bachelor Natuur- en Sterrenkunde in het collegejaar 2020-2021 staan de volgende vakken gepland:

  • NWI-NP035 Lineaire Mechanica + Speciale Relativiteitstheorie (6 EC)
  • NWI-NP015B Kaleidoscoop Sterrenkunde (3 EC)
  • NWI-NP033B Programmeren 1 (3 EC)
  • NWI-WP025 Calculus A (6 EC) (Verdeeld over kwartaal 1 en 2)
  • NWI-NP017C Practicum utor Mechanica (1 EC) (Verdeeld over kwartaal 1 en 2)
  • NWI-NB075B Bachelor Portfolio - jaar 1 (0 EC) (Verdeeld over het gehele jaar)

Vervolgens klik je op de vakken en bevestig je je inschrijving. Je krijgt voor elke inschrijving (en uitschrijving) een bevestiging op je e-mailadres. Als je ooit besluit een vak niet meer te willen volgen, of het tentamen niet te willen maken, kun je bij het overzicht van je inschrijvingen je uitschrijven voor het gehele vak of enkel het tentamen. BELANGRIJK: je wordt bij het inschrijven voor een vak automatisch ingeschreven voor de eerste kans van het tentamen. Als je een hertentamen wilt doen, moet je je hiervoor apart voor inschrijven en is inschrijven voor het vak alleen niet voldoende!

Je kunt je ook al inschrijven voor het tweede kwartaal van 2020-2021. De vakken hiervoor zijn:

  • NWI-NP036 Rotaties en Periodieke Bewegingen (3 EC)
  • NWI-WP027 Lineaire Algebra A (6 EC)
  • NWI-NP008C Warmteleer (3 EC)
  • NWI-NP031C Observational Astronomy (3 EC) (Keuzevak, dus niet verplicht. Verdeeld over kwartaal 2 en 3)
Voor de studenten die een dubbele bachelor doen met Wiskunde, moeten ze zich voor het eerste kwartaal ook inschrijven voor:
  • NWI-WP029 Inleiding Wiskunde (6 EC)

Dubbele bachelors met Wiskunde hoeven het eerste kwartaal geen Kaleidoscoop Sterrenkunde te volgen. Dit staat in het tweede jaar voor hen gepland.

En voor het tweede kwartaal voor:

  • NWI-WP001B Analyse 1 (6 EC) (Verdeeld over kwartaal 2 en 3)

Persoonlijk rooster

Je persoonlijke rooster is te vinden via persoonlijkrooster.ru.nl of via de studentenportal. Je kunt hier inloggeven met je s-nummer. Hier kun je je studieprogramma en vakken toevoegen zodat je een rooster krijgt van je colleges. Om je rooster toe te voegen, klik je rechtsboven op +Rooster toevoegen en dan kun je kiezen of je een vak of een geheel studieprogramma wilt toevoegen. Je kunt dan het studieprogramma Natuur- en Sterrenkunde, Jaar 1 (of voor dubbele bachelors met Wiskunde: Dubbele Bachelor Wiskunde en Natuurkunde, Jaar 1) toevoegen. Je kunt hier altijd nog later los je keuzevakken bij toevoegen.

Je rooster bevat informatie over wanneer je hoorcolleges, werkcolleges, tutorcolleges, practica en overige studieactiviteiten plaatsvinden. Ook staat hierbij ook waar je college gegeven wordt en of het college opgenomen wordt. Het rooster ziet er misschien erg druk uit, maar dat komt doordat er nog groepen gemaakt worden voor vakken en je nog ingedeeld wordt in een van de tijdslots die in je rooster staan. De docent zal bij het hoorcollege of via BrightSpace meer informatie geven over de indeling van deze groepen.

BrightSpace

BrightSpace is te vinden via brightspace.ru.nl of via de studentenportal. Je kunt hier inloggen met je s-nummer. In BrightSpace vind je alle documenten die docenten delen voor hun vakken, de werkcolleges, mededelingen van je docenten en hier kun je ook opdrachten inleveren. Hier komt ook alle informatie over je vak te staan, bijvoorbeeld behandelde stof, opgaven en opnames van hoorcolleges (wanneer van toepassing).

E-mail

Je krijgt op de universiteit twee e-mailadressen, bijvoorbeeld p.janssen@student.ru.nl en p.janssen@science.ru.nl. De mails die naar je science mail worden gestuurd, worden ook automatisch doorgestuurd naar je studentmail. Je kunt je mailbox in via mail.ru.nl, via Roundcube van de faculteit of via de studentenportal. Log hier in met je studentmail en je wachtwoord van je s-nummer.

Je krijgt best wel vaak belangrijke mails binnen op je studentenmail en die wil je natuurlijk niet missen. Je kunt ervoor kiezen om er een gewoonte van te maken vaak je studentenmail je checken of je kunt ervoor kiezen om alle mails door te laten sturen naar het e-mailadres dat je vaak checkt (zoals bijvoorbeeld je Gmail). Dit kun je instellen door te klikken op Settings en daarna op Options nadat je ingelogd bent op mail.ru.nl. Klik dan op Organize email en daarna op het plusteken bij inbox rules. Kies voor Create a new rule for arriving messages…. Verzin een naam voor deze regel, kies voor [Apply to all messages] en Redirect the message to en vul het e-mailadres in waarna je je studentenmail naartoe wilt laten doorsturen. Nu komt alles wat op je studenten/sciencemail binnenkomt ook binnen op je gewone e-mailadres.

Printen

Je kunt op de universiteit gebruik maken van de printers door middel van je studentenpas. Informatie over hoe je de printers gebruikt, een universiteitsprinter instelt op je eigen laptop en je printbudget opwaardeert kun je vinden in de Library of Science in het Huygensgebouw of op deze link.

Vragen?

Loop je ergens tegenaan? Je kunt altijd ouderejaars om hulp vragen. Verder heeft het C&CZ (Computer en Communicatiezaken) een uitgebreide wiki waar je nog veel meer informatie kunt vinden over de online systemen van de universiteit. Als je problemen hebt met inloggen en dergelijke kunnen zij je helpen.

Radboud App

Er bestaat ook een Radboudapp. Hierin kun je je rooster, je resultaten en berichten in terugvinden. Verder is er ook een BrightSpace-app, deze heet Pulse, waarmee je makkelijk op BrightSpace komt via je telefoon.

Inschrijven Studievereniging Marie Curie

S.V. Marie Curie is de studievereniging voor Natuur- en Sterrenkunde in Nijmegen. Informatie over het lid worden van S.V. Marie Curie is te vinden op de pagina Lid Worden op marie-curie.nl.

Boeken bestellen

Wanneer je lid bent van S.V. Marie Curie kan je via ons hen studieboeken bestellen met korting. Er wordt goed bijgehouden welke boeken gebruikt worden, dus je weet zeker dat je de juiste boeken besteld. Bestellen is heel makkelijk via https://mariecurie.dekkervdvegtstudieboeken.nl/. Hier kun je van ieder jaar de boekenlijst van een bepaald kwartaal vinden. Voor ieder boek staat aangegeven voor welke vakken ze zijn. Als er voortzetting achter een vak staat, betekent dit dat het vak een semester vak is en doorloopt in een ander kwartaal. Ook staat er aangegeven of boeken verplicht, aanbevolen of optioneel zijn volgens de professor. Op de site klik je de boeken aan die je nodig hebt en vervolgens kan je een account aanmaken om te bestellen. Je kan je boeken op komen halen op de campus, in de stad bij Dekker v.d. Vegt (Marikenstraat 29) of je kan ze voor een kleine vergoeding thuis laten bezorgen.